0
{{item.title}} {{item.subtitle}}
{{item.total|number}} تومان
حذف
سبد خرید شما خالی است.

خلاصه رایگان

از {{model.count}}

کتاب چگونه به یاد بیاوریم

نوشته: دومینیک اوبرین

دسته بندی: کتاب های توسعه فردی کتاب های روانشناسی

کتاب چگونه به یاد بیاوریم درباره تقویت حافظه است و با ارائه کلی راهکار عملی کمک می‌کنه که مغزمون بهترین عملکرد رو داشته باشه و توی به یاد آوردن جزئیات قوی‌تر عمل کنه.

خلاصه متنی رایگان کتاب چگونه به یاد بیاوریم

چه نیازی به یادگیری تکنیک های تقویت حافظه هست وقتی می تونیم همه اون اطلاعات رو وارد گوشیمون کنیم؟

خب، این تکنیک ها بهتون کمک می کنه تا اسامی و چهره افراد رو تو موقعیتای اجتماعی به یاد بیارین، اطلاعات کارت بانکیتون رو حتی اگه همراتون نباشه از بَر باشین و از همه مهم تر، می تونین اطلاعات زیادی رو توی مغزتون جا بدین و به وسیله اونا امتحاناتونو پاس کنین.

درس اول: سه قانون حافظه فوق العاده

قانون اول، تصور. به گفته ارسطو، تصور کردن یا همون خیال پردازی، ارتباط تنگاتنگی با حافظه داره؛ تو تصور کردن، هر دو نیمکرۀ مغز درگیرن که همین باعث می شه تا حافظتون قوی تر بشه.

به کارگیری حواس پنج گانه توی تصوراتتون، می تونه واقعاً کمک کننده باشه؛ قوی ترین حواس مرتبط با حافظه، حس های بینایی، شنوایی و بویایین. لزومی نداره که حتماً همه تجربه هاتونو به طور فیزیکی حس کرده باشین؛ بلکه، خیلی از تجربیاتتون رو، فقط باید تصور کنین؛ هر چقد این تصورات عجیب غریب تر باشن، راحت تر میشه اون چیز بخصوص رو به یاد اُورد. مثلاً بین عکس یه اسب معمولی و یه اسب رنگارنگ که یه جت پک هم پشتشه، کدوم رو بهتر یادتون می مونه؟


قانون دوم، وابسته سازی

این وابستگی یه نوع ارتباط ذهنی بین دو تا چیز مختلفه.

برای مثال، تصور کنین، دارین از وقت استراحتِ ناهار، دوباره برمی گردین سر کارتون؛ توی مسیر پستچی محل رو می بینین و یادتون می افته که باید کارت تبریک تولد مادرتون رو براش پست کنین. خیلی از این ارتباط سازیا، به طور طبیعی و خود به خود اتفاق می افتن. مثلاً ما، اغلب عینکی ها رو آدمای باهوشی می دونیم؛ این به خاطر رابطۀ بین عینک و مطالعس.

خود شما می تونین این نوع ارتباط سازی ها رو کاملاً آگاهانه انجام بدین تا حافظتون رو تقویت کنین. برای مثال، من دیروز توی کافه مورد علاقم نشسته بودم که یه دختر مو قرمز رو دیدم و ازش خوشم اومد؛ اون دختر باریستای جدید کافه، آنا قهوه چی، بود؛ حالا من هر وقت بخوام اسمش رو به یاد بیارم، یاد آنه شرلی و موهای قرمزش می افتم؛ وقتی بخوام فامیلیش رو به یاد بیارم، یادم میاد که باریستای کافه مورد علاقمه. این ارتباط سازی ذهنی من، باعث می شه اسمش همیشه یادم بمونه. 

البته این نوع ارتباط سازی ها بستگی به اون اسم بخصوص داره و گاهی اوقات واقعاً سخت می شه؛ ولی اگه یه کم خلاقیت به خرج بدین، از پسش برمیاین.


قانون سوم، حافظه مکانی

دومینیک اوبراین، موفقیتش توی مسابقات جهانیِ حافظه رو مدیون این قانونه.

وقتی کلیداتون گم می شه، چی کار می کنین؟ اغلب مردم، قدم به قدم، به عقب بر می گردن و جاهایی که بودن رو چک می کنن. توی این قضیه، در واقع داریم از حافظه مکانیمون بهره می بریم. 

تحقیقات نشون می ده افرادی که در طول روز، رفت و آمد زیادی دارن، به طور ویژه، وقایع اون روز رو دقیق به خاطر دارن. 

مکان هایی که بهشون تردد داشتیم، نقش یه چارچوب ذهنی رو دارن که کمکون می کنه تا اتفاقات رو به یاد بیاریم. 


درس دوم: 4 تکنیک برای داشتن حافظه قوی

شماره یک: کد گذاری.

این تکنیک، توی یادآوری مطالب بسیار موثره. کد گذاری به وسیله حروفِ اول کلمات یا قافیه سازی و موزون سازی کلمات، از رایج ترین شیوه ها برای حفظ مطالبن. 

البته خیلیا معتقدن که این تکنیک به فهم مطالبی که حفظ می کنین کمکی نمی کنه ولی موقع امتحانا، این تکنیکه که به دادتون می رسه. مثلاً توی دوران دبستان، باید رنگای رنگین کمونو حفظ می کردیم؛ کد "سَن زِسانَب" شامل حروف اول این کلمات بود: سرخ، نارنجی، زرد، سبز، آبی، نیلی و بنفش. 

قافیه سازی هم، یه روش دیگس که با کلمات مدنظرمون، یک یا چند جمله موزون می سازیم تا راحت تر یادمون بمونه.

شماره دو: داستان سازی.

من اینجا لیستی دارم که 5 تا چیز توش نوشته شده: کوله پشتی، نون پنیر، موز، توپ فوتبال و مداد. هدف اینه که داستانی بسازین و همه این اشیا رو توش به هم ربط بدین؛ داستانتون رو با خیال پردازی جذاب کنین.

مثلاً داستان من اینجوری شروع میشه که " کوله پشتی سبزرنگم رو باز کردم و لقمه نون پنیر کپک زده رو پیدا کردم". هر قدر داستانتون، جزئیات بیشتری مثل رنگ، صدا و بوی چیزی رو در بر بگیره، اون مطلب بهتر توی ذهنتون میشینه. 


شماره سه: متد "لوکی"

شاید بشه گفت که این قوی ترین تکنیکه؛ چون همزمان هر سه قانون تقویت حافظه ( تصور، وابسته سازی و حافظه مکانی) رو به کار می گیره. این متد بر اساس یه مسیریه که برای ذهن آشناس. به عبارتی، حافظتون رو یک کاخ تصور کنین که شامل اتاق های مختلفه و این اتاقها برای جا دادن مطالبین که قراره به خاطر بسپارین. 

گلف باز ها، معمولاً بدون اینکه خودشون هم بدونن، از این متد استفاده می کنن. این زمانی رخ می ده که اونا در حال بررسی ضربشون برای یه حفره بخصوصن. زمین گلف، 18 تا حفره یا به عبارتی 18 تا مرحله داره و لایه به لایۀ این مراحل، تو ذهن یه گلف باز حک شده. اونا وقتی مراحل هر ضربشون رو پیش خودشون مرور می کنن، حفره به حفره جلو میرن تا اون ضربه بخصوص رو به یاد بیارن.

شما اگه گلف باز هم نباشین، می تونین از این تکنیک بهره ببرین. یه بار دیگه لیستم رو میارم تا از اون 5 تا شی استفاده کنیم؛ الان باید یه مسیری که براتون آشناس و توی زندگی روزمرتون باهاش سر و کار داشتین رو تصور کنین. مثلاً من، وقایع یه روز مدرسه رفتنمو تصور میکنم؛ این، کاخ حافظۀ منه:

" اول صبح، از در اصلی وارد میشم و بعد میرم سر کلاس. در آخر هم توی زنگ تفریح، میرم زمین بازی." 

در اینجا، من سه مرحله دارم که می تونم به هر کدوم یکی از اون اشیا رو ربط بدم. 

تصور کنین حواسم نبوده و با سر رفتم تو در مدرسه؛ و وسایلم از کوله پشتی سبزرنگم بیرون ریخت.

 بعد سر کلاس بودم که زیر میزم، یه لقمه نون پنیر تازه پیدا کردم. موقع زنگ تفریح هم توی زمین بازی، پام رفت روی پوست موز و با مخ خوردم زمین.

این روایت، کمک می کنه اسم اشیا مورد نظرم رو به خاطر بسپارم.

و حالا می رسیم به موثرترین تکنیک...


شماره چهار: سیستم دومینیک

این سیستم می تونه توی به خاطر سپردن اعداد طولانی یا حفظ کردن یه دسته کارت تصادفی تو پاسور، به کارتون بیاد. 

توی این سیستم، وقتی به عددی فکر می کنین، باید یه تصویر بیاد جلوی چشمتون؛ چون تصاویر رو راحت تر میشه به ذهن سپرد و چهره آدما هم بهترین گزینه برا این کارن. 

برای هر رقم یه حرف از الفبای فارسی در نظر بگیرین. 1: آ ، 2: ب ، 3: پ ، 4: ت و الی آخر.

نکته: خیلی بهتر می شه اگه ارتباط های منطقی رو با ارتباطات خلاقانه خودتون، ترکیب کنین؛ مثلاً حرف" آ " نشون دهندۀ رقم 1 هست چون شبیه همن. حالا با همین ارقام و حروف مربوطه، اعداد دو رقمی می سازیم؛ این عددای دو رقمی، می تونن اختصار اسم و فامیل یه شخصیت باشن. 

برای مثال "برزو ارجمند" با حرف "ب" و " الف" شروع می شه؛ رقم 1 برای "الفه" و رقم 2 برای حرف "ب"؛ پس عدد 12 نشون دهندۀ "برزو ارجمنده". 

برا کارت های پاسور، هر خال رو به حرف اولش ربط می دیم؛ دل: حرف "د" ، خشت: حرف "خ" ، پیک: حرف "پ" و گشنیز: حرف "گ". برای ارقام روی کارت هم که از قبل حروفش رو تعیین کردیم.

مثلاً 6 دل میشه : «ج د» که مخفف اسم «جعفر دهقانه»؛ یا برای مثال، 6 خشت میشه: «ج خ» که مخفف اسم «جناب خانه». 

حالا، این تکنیک رو با متد "لوکی" و تکنیک داستان سازی، ترکیب کنین. هر شخصیت رو توی یه اتاق از کاخ حافظتون بذارین و دربارش یه داستان بسازین. این راه بی نظیری برا ارتقا ظرفیت حافظتونه. خودِ دومینیک اوبراین، از این راه استفاده کرد تا 412 کارت رو به خاطر بسپره و در مسابقات جهانی حافظه، پیروز شه.

در آخر، بیاین یه بار دیگه با هم مرور کنیم: 

3 قانون حافظه فوق العاده شامل اینا بود: تصور کردن، وابسته سازی یا ارتباط ذهنی و حافظه مکانی.

سپس با 4 تکنیک برای داشتن حافظه ای قوی آشنا شدیم که شامل کد گذاری، داستان سازی، متد "لوکی" و سیستم دومینیک بود.


خلاصه صوتی کتاب چگونه به یاد بیاوریم

برای دسترسی دائمی به خلاصه صوتی کتاب چگونه به یاد بیاوریم و تمام 365 کتاب‌ (از طریق اپلیکیشن و کانال تلگرام)، کافیه یک بار اشتراک 365 بوک رو دریافت کنید. این کتاب‌ها به شما کمک میکنن در تمام زمینه‌های زندگی، اطلاعات و مهارت کسب کنید و روز به روز پیشرفت کنید.
پیشنهاد ما اینه که از زمان‌های مرده (موقع رانندگی، آشپزی و ...) استفاده کنید و روزی به یک خلاصه کتاب گوش کنید.
راستی، ما برای خلاصه صوتی مجموعه 365 کتاب‌ خودمون، یک مبلغ کوچیک دریافت می‌کنیم که صرف هزینه‌های 365 بوک میشه و به معنای حمایت شما از این پروژه هست.

خلاصه کتاب های مشابه « کتاب چگونه به یاد بیاوریم »

دیدگاه خود را بنویسید

  • {{value}}
این دیدگاه به عنوان پاسخ شما به دیدگاهی دیگر ارسال خواهد شد. برای صرف نظر از ارسال این پاسخ، بر روی گزینه‌ی انصراف کلیک کنید.
دیدگاه خود را بنویسید.
کمی صبر کنید...